Kleding verkopen via Instagram in 10 stappen

verkopen via Instagram: thema wit

Binnen 4 dagen 60% van je oude spullen verkopen? Dat deed ik via Instagram en ik verdiende ruim 400 euro.

Zo, dat ruimt lekker op. Zakken zomerkleding, lieve babyspullen en een stapel boeken uit de kast. Ik gebruik de spullen niet meer of James is eruit gegroeid. Maar ze zijn allemaal nog prima. Ik heb al eerder kleding verkocht via Marktplaats, maar dat was niet zo’n succes. Heen- en weer gemail, bieders die niet meer reageerden en uiteindelijk verkocht ik maar een klein deel.

Verkopen via Instagram werkte wel: Ik zette 110 items online en heb inmiddels 65 items verkocht. In totaal verdiende ik ruim 400 euro. Dat kun jij ook, met de volgende 10 stappen:

Stap 1 – Maak een apart Instagram account aan

Veel Instagrammers hebben een trouwe band met hun volgers. Jammer als je die kwijt raakt door jouw online uitverkoop. Ik koos voor een naam die lijkt op mijn eigen account: @lauraenjamesshop in plaats van @lauraenjames.

Stap 2 – Stel spelregels op

Voorkom misverstanden en vermeld in je profiel onder welke voorwaarden je verkoopt:

  • Vaste prijs of bieden.
  • Indien mensen mogen bieden: tot wanneer.
  • Prijzen inclusief of exclusief verzenden.
  • Mogen mensen het ook op komen halen en waar dan?

Stap 3 – Maak duidelijke foto’s

Maak de foto’s overdag tegen een lichte, rustige achtergrond. Ik fotografeerde alles met mijn iPhone 6 op een witte achtergrond, waardoor mijn hele Instagramshop fris oogt. Ik maakte 1 foto per item, alleen bij bijzondere prints of details een extra foto. Oja, ik zie dingen graag ‘op kleur’ en heb alle items dus ook in die volgorde gefotografeerd. Misschien kun je ook een thema aan je shop toevoegen, dat maakt het nog leuker voor je followers.

Stap 4 – Upload de foto’s op je Instagramaccount

Log in op je ‘shopaccount’ en upload al je foto’s. Omdat je nog geen followers hebt, kun je de shop rustig vullen.

Stap 5 – Voeg beschrijvingen toe

Ik typ liever op mijn laptop dan op mijn mobiel. De beschrijvingen schreef ik daarom via Iconosquare. Je kunt hier gewoon inloggen met je Instagramaccount. Zoek je foto op en typen maar. Bij kleding beschrijf je het item: maat, merk, kleur, materiaal, staat en eventueel een stylingtip. Vermeld of een item door de brievenbus past.

Stap 6 – Voeg hashtags toe

Pas als alle foto’s een beschrijving hebben, voeg je hashtags toe. Vanaf dat moment komen Instagrammers de foto namelijk tegen wanneer ze gaan zoeken. Zonde als je shop dan nog niet af is. Hashtags waar veel op gezocht wordt zijn: #instakoopjeshoek #instagramkoopjeshoek en #tekoop. Als je ook internationaal wil verzenden kun je ook #forsale en #instasale gebruiken.

Stap 7 – Promoot je shopaccount op je persoonlijke Instagramaccount

Don’t overdo it, maar je followers mogen best weten dat je een shop hebt geopend. Als ze jouw feed leuk vinden, vinden ze de spullen die je te koop hebt ook interessant. Deel een item uit je shop waar je trots op bent of maak een printscreen van een aantrekkelijk overzicht.

Tip: Ik verlootte een aantal spullen die ik zelf had gekregen of waar een klein vlekje op zat, onder iedereen die geboden had.

Stap 8 – Reageer op vragen, biedingen en mailtjes

Als je shop open is, let dan op vragen van followers en beantwoord ze zo snel mogelijk. Als het bieden is afgelopen, laat dan per item weten wie er heeft ‘gewonnen’. Tag ze en vraag of ze een mailtje sturen met hun Instagramnaam en adres. Daarop verstuurde ik mijn rekeningnummer + het totaalbedrag. Als het geld binnen was, liet ik weten wanneer het op de post zou gaan.

Tip: Vergeet de verzendkosten niet! Dat is vaak meer dan je denkt. Hoe graag je het ook zou willen: Die wintertrui past echt niet door de brievenbus…

Stap 9 – Verstuur de items uit je Instagramshop

Als het geld binnen is, verstuur de items dan zo snel mogelijk. Als het eens wat langer duurt, laat dat dan weten aan de bieder. Verpak de items netjes, ik schreef er een kaartje bij. Bewaar de verzendbewijzen van pakjes goed. Mocht er wat misgaan, dan kun je het pakje nog terugzoeken. Als het item is aangekomen bij de koper, kun je de foto uit je shop verwijderen. Zo blijft je shop overzichtelijk.

Tip: Via Kiala verzend je pakjes voor € 3,95 binnen Nederland en voor € 7,50 naar België. Je kunt op de website zien of er een aflever/ophaalpunt bij jou in de buurt is.

Stap 10 – Geniet van de blije reacties op Instagram

Een groot voordeel ten opzichte van Marktplaats: de meeste kopers ‘ken’ je al. Het is dus extra leuk om te zien dat je pakje is aangekomen en dat de ontvanger er blij mee is.

verkopen via instagram: thema groen blauwTot slot nog een paar facts over verkopen via Instagram:

  • Niet alles verkoopt even goed. Babykleertjes verkocht ik het makkelijkst, vooral James z’n ‘hipsterleggings’. Boeken ga ik in de toekomst via Bol.com verkopen en positiekleding verkocht ik beter via Marktplaats.
  • Helaas kun je niet met meerdere accounts tegelijk inloggen op Instagram. Wanneer je shop geopend is moet je dus regelmatig wisselen tussen je gewone en je shopaccount.
  • Let op: Het is best veel werk. Je kast opruimen, alles fotograferen, beschrijvingen maken… En als je spullen verkoopt, moet je weer aan de slag: Ik verstuurde 30 pakjes en ging daarvoor 6x naar het postkantoor en 2x naar een Kiala verzendpunt.
  • Het is het werk wel waard: Van de 31 Instagrammers is er maar 1 die haar bod niet ‘nakwam’. Je publiek is dus kleiner dan op Marktplaats, maar wel toegewijder.

Veel succes. Open jij ook een Instagramshop? Deel je link hieronder, ik ben benieuwd!

Beeld: www.lauraenjames.com

 

Tags from the story
, , ,

23 Comments

Comments are closed.