Capsule wardrobe samenstellen

by Laura

HERKENBAAR?

 • Je hebt een volle kledingkast, maar niets om aan te trekken.
 • Je bent klaar met die rommelige, overvolle kast en de keuzestress iedere ochtend
 • Je wil meer rust in je kast en in je hoofd
 • Je wil een duurzamere garderobe en minder kopen, maar toch doe je regelmatig een miskoop
 • Je vindt het tijd voor een eigen stijl, maar weet niet goed hoe
 • Er zijn veel items in je kast die je zelden of nooit draagt, maar je hebt moeite om te kiezen wat je weg moet doen
 • Je hebt veel losse items in je kast en wil de inhoud van je kast beter benutten en onderling combineren
 • Je houdt van shoppen, of juist helemaal niet, maar het lukt je niet om de juiste items te scoren

DAT HAD IK OOK

Daarom kocht ik in 2010 een jaar lang geen kleding
Het was mijn afstudeerproject aan de mode-academie. Als statement tegen de fast fashion industrie: ik wilde meer aandacht voor kwaliteit en creativiteit. Ik begon met 30 mensen uit de modewereld aan deze uitdaging, uiteindelijk deden er wereldwijd meer dan 2.000 mensen mee.

Het gaf veel rust om niet steeds iets nieuws te hoeven kopen
Verrassend: zelfs toen ik niets nieuws kocht, droeg ik 80% van de tijd maar 20% van mijn kleding. Ook ontdekte ik dat ik vaak ‘vertrouwen kocht’. Een feestje of sollicitatiegesprek? Dan voelde ik de behoefte aan iets nieuws het sterkst. Toch hield ik vol. Want het leuke was dat ik juist steeds meer complimenten kreeg over m’n ‘oude’ kleding. Ik ontwikkelde een eigen stijl en ging creatiever met m’n outfits om.

Ik stopte met het volgen van trends, ik volg mijn eigen stijl
Na dat shopvrije jaar kocht ik wel weer kleding, maar veel minder dan voorheen. Ik heb nu een capsule wardrobe: per seizoen 30 items in mijn kledingkast, die passen bij mijn persoonlijke stijl en die ik steeds op een andere manier kan combineren. Ik ken m’n eigen smaak zo goed, dat ik nooit meer miskopen doe. En ik durf nu te investeren in duurzame kleding, ook als deze duurder is. Ik weet immers zeker dat ik het ga dragen.  Ik deed een opleiding tot kleur- en stijlconsulent. Nu kan ik ook aan anderen uitleggen waarom ze zoveel complimenten krijgen over die ene jurk en ze zich niet fijn voelen in die andere trui.

Je hoeft niet te stoppen met het kopen van kleding
Het is ok om blij te worden van iets moois. Daarbij werken er ook heel veel mensen in de kledingindustrie die afhankelijk zijn van jouw aankopen. Een boycot is dus zeker niet mijn doel. Maar kies bewust voor kleding die op een eerlijke manier gemaakt is van duurzame materialen. En: hoe vaker je een kledingstuk draagt, hoe duurzamer het wordt.

 

DIT KUN JE VERWACHTEN

In 30 dagen leer je jouw eigen capsule wardrobe samenstellen, met als resultaat:

 • Een opgeruimde kast met 30 kledingstukken
 • Rust, want altijd wat om aan te trekken
 • Alles past bij elkaar, dus geen keuzestress meer
 • Vertrouwen in je eigen stijl
 • Blij met de inhoud van je kast
 • Minder kledingstukken kopen
 • Miskopen voorkomen
 • Je durft te investeren in duurzame kledingstukken, ook als deze duurder zijn
0
vrouwen gingen je voor

‘Waarom moet het altijd veel, snel en goedkoop?’

‘‘Mode is niet hetzelfde als shoppen’’

‘Een capsule wardrobe geeft rust, bespaart tijd en geld’

‘Hoe voorkom je al die miskopen?’

OVERZICHT VAN DE CURSUS

Ik geef jou de input die je nodig hebt om je eigen capsule wardrobe samen te stellen. In 30 dagen volg je 5 modules. Iedere week krijg je opdracht in je inbox met een pdf-werkboek. Op een speciaal besloten Instagram-account deel ik tips, mijn ervaring en kun je veilig vragen stellen.

module 1

DOELEN & DROMEN

0-meting en we onderzoeken wat voor jou belangrijk is in een capsule collection

module 2

DE PRAKTIJK

zo matcht jouw capsule wardrobe met jouw leven

module 3

JOUW EIGEN STIJL

samen maken we een stylesheet en kleurenpalet, de basis van jouw capsule wardrobe

module 4

MIX & MATCH

over miskopen en hoe je ervoor zorgt dat je alles onderling kunt combineren

module 5

JE KAST OPRUIMEN

van overvolle kledingkast naar een echte capsule wardrobe, dat doe je zo

START 9 JANUARI 2021
* stel al je vragen via het besloten Instagram-account
* 5 live sessies op Instagram op maandagavond om 20:00 – je ontvangt de opname als je er niet bij kunt zijn!
* de flow van de groep helpt en inspireert je om stappen te zetten

Je ontvangt 2 bonussen:

BONUS 1 – Wat te doen met al die kleding die je niet meer nodig hebt?

BONUS 2 – Hoe koop je in de toekomst bewust kleding die bij je capsule wardrobe past?

KLINKT SPANNEND?

No worries, we doen het samen en stap voor stap. Je zult zien dat het antwoord eigenlijk al in je kast hangt.

Doe je mee met de groep? We beginnen over:

KLAAR VOOR JE EIGEN CAPSULE WARDROBE?

 • Start zaterdag 9 januari
 • 5 modules over doelen & dromen, de praktijk, jouw eigen stijl, leren combineren en je kast opruimen
 • Elke week duidelijke opdrachten in een pdf-werkboek in je mailbox
 • Informatie en uitleg via een speciaal besloten Instagram-account
 • 5 live Q&A sessies op maandag om 20:00
 • Klaar na 30 dagen: jij begint de herfst met jouw eigen capsule wardrobe!
 • Alles 1 maand toegankelijk na afloop van de cursus
 • Bonus 1: wat te doen met de kleding die je niet meer nodig hebt?
 • Bonus 2: hoe koop je duurzame kleding in de toekomst?

VEELGESTELDE VRAGEN

Dat bepaal je lekker zelf. Reken minimaal op een uur per week voor de opdrachten, maar hoe meer ruimte voor jezelf je vrij maakt om er mee bezig te zijn, des te meer je eruit kunt halen.

Aan het eind van de 30 dagen is het raadzaam om minimaal een dagdeel vrij te houden om je kast echt op te ruimen. Een hele dag is nog fijner, maar ik snap het goed als dat in deze gekke tijd niet lukt.

Jazeker, je hebt na afloop van de cursus nog een maand toegang tot alle Instagram content. Al is het wel een lekkere stok achter de deur om het tempo van de cursus te volgen.

Je ontvangt de opdrachten in je mailbox als een PDF-bestand. Die kun je uitprinten en invullen, maar een leuk schriftje waar je de antwoorden in schrijft werkt ook.

De achtergrondinformatie en tips deel ik via een geheim Instagram-account. Als je meedoet aan de cursus ontvang je toegang tot dit account.

Ja, via het geheime Instagram-account. Iedere week heeft een speciale post waaronder je al je vragen kwijt kunt. Ook is er iedere maandag om 20:00 een live Q&A op Instagram over het thema van die week, waar je aan mee kunt doen.

Nee hoor, dat bepaal je zelf. Ik help je wel om jouw eigen kleurenpalet te ontdekken, ook als je nu vooral zwart draagt.

Nee, juist niet. We gaan winkelen in jouw eigen kast, dat is de basis. Ik leer je wel hoe je op lange termijn verder kunt bouwen aan je eigen capsule wardrobe. Dus als je juist toe bent aan wat nieuws, kun je wel met de cursus uit de voeten.

Ha, wat fijn dat je bewust consumeert. Veel vrouwen vinden hun kast opruimen het moeilijkste deel van de cursus, dat kun je dan mooi overslaan. Ik zie vaak dat vrouwen die zo duurzaam mogelijk leven moeite hebben om geld uit te geven aan materiële zaken (ik voel me ook vaak ongemakkelijk als ik iets nieuws heb gekocht). De cursus helpt je om miskopen te voorkomen en voor de lange termijn te investeren in je eigen stijl, duurzamer wordt het niet. En de tips zijn extra goed toe te passen op een vintage garderobe, omdat die veel meer eigen is dan een fast fashion kast.

Om alle tips en live Q&A’s te bekijken heb je een Instagram-account nodig. Dit kun je gratis aanmaken via www.instagram.com.

Stuur me dan binnen 14 dagen na start van de cursus een mail op info@lauraenjames.com, dan krijg je je geld terug.

© Conscious Media – Laura de Jong

Algemene voorwaarden