Wasbare luiers gedoe?

wasbare luier gedoe? pocketluier met sophie de giraf

Mijn grootste duurzame dilemma tijdens de zwangerschap?  Wel of geen wasbare luiers. De feitelijke voordelen waren duidelijk. Beter voor het milieu, portomonnee én babybillen. Maar ik zag mezelf al sjouwen met emmers vol luiers. En poep in je wasmachine, is dat niet gewoon heel vies?

We zijn nu een jaar wasbaar luieren verder en ik kan je opgelucht vertellen: Nee, het is geen gedoe en nee, ik zou niet meer anders willen.

De nadelen

Ok, heel eerlijk. Er zitten nadelen aan wasbare luiers ten opzichte van wegwerp.

 • De wasbare luierwas gaat altijd voor. Afhankelijk van het systeem dat je kiest, duurt het even voordat ze droog zijn. Dus als de emmer vol is, dan gaan de luiers in de wasmachine. Dat is nu ongeveer na 3 dagen.
 • De luiers mogen niet (te vaak) in de droger. Ik heb sowieso geen droger, er staat dus altijd ergens een rekje luiers te drogen. Nu binnen, in de zomer lekker buiten.
 • Beginnen met wasbaar luieren is een investering. Wij hebben niet de goedkoopste optie gekozen en zijn zo’n 500 euro kwijt voor luiers, overbroekjes, wasbare billendoekjes en de luieremmer.
 • Als we langer dan 2 nachten van huis gaan, gebruiken we wegwerp. Anders moeten we een extra tas meenemen voor de schone + vieze luiers en ook op vakantie luiers wassen.

De vooroordelen ontkracht + de voordelen

Maar die nadelen wegen voor mij zeker niet op tegen de voordelen.

 • Die poep, die komt dus niet IN je wasmachine. Die gooi je weg samen met het papieren inlegvel of als je fleece inleggers gebruikt schud je de poep zo in de wc.
 • Tijdens het verschonen is een wasbare luier evenveel werk als een pamper.
 • Als jouw favoriete merk pampers in de aanbieding is, hoef ik niet met een maandvoorraad door de regen naar huis te fietsen.
 • Ik zit nooit zonder pampers.
 • James heeft nog nooit tot zijn nek, danwel rug onder de poep gezeten. De dubbele laag van de wasbare luiers heeft alle spuitluiers tot nu toe binnenboord gehouden.
 • Die investering van 500 euro… Dat was het dus hè. Je koopt misschien nog eens wat bij en je wast vaker. Maar wist je dat een kind gemiddeld 1.270 euro aan wegwerpluiers verbruikt tot aan zindelijkheid? Zo, dan besparen wij alsnog ruim 500 euro. En dat is bij je eerste kind. Wasbare luiers kun je voor meerdere kinderen gebruiken. Je leest meer over de kosten van wasbare luiers bij Milieu Centraal.
 • Nog een weetje: Een baby produceert zo’n 700 kilo luierafval per jaar. Een luier heeft 200 tot 500 jaar nodig om af te breken. Van die luierberg hebben we dus nog enkele generaties last.
 • Ik vind het een fijn idee en gevoel, zo’n zacht broekje van natuurlijk materiaal aan zijn billen. En geruststellend ook: Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat sommige merken wegwerpluiers schadelijke stoffen bevatten, zoals ftalaten en formalhyde.
 • Wasbare luiers absorberen minder goed dan wegwerpluiers. Gevolg: Kinderen met wasbare luiers zijn gemiddeld gezien eerder zindelijk.

Tja, als je met dezelfde vooroordelen kampt als ik ben je nu waarschijnlijk nog niet overtuigd. Proberen is ervaren hoe fijn het is. Misschien ken je iemand in je omgeving die wasbare luiers gebruikt en mag je eens meekijken of wat lenen. Je kunt ook contact opnemen met een consulente van bijvoorbeeld Kaatje Katoen. Zij kunnen je alles vertellen over de verschillende soorten en prijzen. Als je nog andere vragen hebt, stel ze hier gerust!

Beeld: www.lauraenjames.com

8 Comments

 • Oh wat leuk en interessant om te lezen dit! Ik kwam net bij toeval op je website, van jouw reactie op De Groene Meisjes. Ik ben nog niet toe aan kinderen, maar ik vind dit soort onderwerpen wel leuk om te lezen 🙂

 • Dank voor het delen van je ervaring! De tip van de goed afsluitbare luieremmer zonder dure navullingen maar met gewone vuilniszakken is ook heel handig! Ik kwam op dit blog via https://www.vtwonen.nl/inspiratie/duurzaam-wonen/alles-over-wasbare-luiers/
  Ik kan elk moment bevallen van mijn eerste kindje 🙂 en ik ben me aan het oriënteren om toch wasbare luiers te gebruiken. Ik zag op de negenmaandenbeurs de wegwerpdoekjes voor ontlasting die in de wc oplosbaar zijn en toen begon ik er al een btje positiever tegenover te staan, al ziet mijn partner het (nog) helemaal niet zitten… Ik denk nu dat ik er voor ga. Alleen wat moet ik kiezen? Er zijn veel verschillende systemen en merken zo te zien. Mag ik je misschien bellen? Helaas zie ik op de site van Kaatje katoen geen huurpakketten of consulenten staan (de links werken niet meer)? Ik ben aan het kijken voor een tweedehands luierpakket (nog duurzamer ook en als het goede merken waren zijn ze denk ik nog goed toch?). Op marktplaats zie ik ook diverse advertenties van mensen met pakketten die nooit gebruikt zijn. Er is toch veel weerstand tegen denk ik (ik denk ook omdat de moeders vd moeders nog ouderwetse luiers gebruikten en het heel vervelend vonden, zoals ook mijn moeder).

  • Hi Mascha, wat leuk om te horen dat je wasbare luiers overweegt! Bellen is op dit moment helaas niet handig, ik ben net bevallen van ons tweede kindje. Ik zal de links nakijken, je kunt hier een consulent van Kaatje Katoen in jouw buurt vinden: https://www.kaatjekatoen.nl/ons-netwerk/t2131. Een paar kleine opmerkingen n.a.v. jouw vragen:
   – de doekjes kun je beter niet door het toilet spoelen. Hoewel het er vaak opstaat, kunnen ze je leidingen verstoppen. Ik gooi ze in de prullenbak.
   – Er zijn inderdaad veel verschillende systemen. Praat eens met een consulente om de verschillende te bekijken. En andere webshops met wasbare luiers hebben wel huursystemen. Je kunt je ook aanmelden op de FB-groep wasbare luiers voor advies.
   – Pas op met Marktplaatspakketten. Dit zijn vaak ‘chineesjes’ ofwel goedkope luiers die vaak via AliExpress zijn gekocht. Bij wasbare luiers kan goedkoop duurkoop zijn: de goedkopere modellen lekken vaker en daardoor stoppen mensen soms snel. Al zijn er ook hele goedkope manieren om wasbaar te luieren, bijvoorbeeld met hydrofielen. Maar daar kun je in de FB-groep wasbare luiers alles over lezen.
   Veel succes!

 • Hoi Laura,

  Bedankt voor je info! Ik heb net een blog uitgebracht over wasbare luiers en ik heb je info gebruikt, uiteraard met bronvermelding. Ik heb er zelf geen ervaring mee, dus het was fijn om te lezen hoe jij wasbare luiers ervaart.

  Groetjes,
  Greetje van Meemoeder.com

 • Dag Laura,

  Onze baby is nu 3 weken oud en ik gebruik Pampers.
  Bestaan er ook wasbare luiers van? Ik ben bang dat het allemaal niet zo praktisch is.
  In ieder geval dank ik je voor dit artikel.

  • Beste Caty,
   Helaas heeft Pampers geen duurzame opties. Er zijn wel veel wasbare modellen die lijken op Pampers, alleen sluiten die met klittenband of drukkers. Zacht aan de billen en zonder chemicaliën. All in one heet dit model.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *