Een alternatief voor de plastic broodzak

Alternatief voor plastic broodzak: biologisch katoenen herbruikbare broodzak van bag-again | www.lauraenjames.com

Plastic. Bah.

Maar heel eerlijk? Het is nog volop aanwezig in mijn huishouden.

En dan met name in de keuken. Veel lekkers komt nou eenmaal voorverpakt in plastic. Zelfs zo’n heerlijk geurend brood van de bakker.

James is net zo’n broodmonster als z’n vader. Heel Nederland is er trouwens dol op: Nederlanderse huishoudens eten gemiddeld een brood per dag. Dat zijn dus 365 plastic broodzakken per jaar.

Als er weer een brood verslonden is, scheiden we natuurlijk braaf ons afval. Maar zou het niet beter zijn als we die plastic zakken niet nodig hadden?

Is er een alternatief voor plastic broodzakken?

Het blijkt een korte zoektocht: JA!

Een herbruikbare broodzak van katoen bijvoorbeeld. Bag-again maakt broodzakken van biologisch katoen. De stof is GOTS-gecertificeerd. Dat betekent dat er controle is op de arbeidsomstandigheden en het productieproces. Het resultaat: een katoenen broodzak zonder schadelijke stoffen én op een eerlijke manier gemaakt.

Ik bestelde een grote broodzak van biologisch katoen en een kleiner exemplaar. Ik ben klaar voor de test.

Alternatief voor plastic broodzak: biologisch katoenen herbruikbare broodzak van bag-again | www.lauraenjames.comDaar sta je dan, met je biologische broodzak bij de bakker

Ik moest best een drempel over om eerlijk te zijn. Eerst moet je eraan denken om die zak mee te nemen en tja, het is toch anders dan anders. Gewoontedier.

Maar goed, de eerste stap is gezet. Ik sta bij de bakker met mijn 2 broodzakken. In de grote past een heel brood, zeg formaat supermarktbrood. In de kleine een halfje of bijvoorbeeld een speltbrood, die zijn meestal wat kleiner.

Ik doe mijn bestelling en zeg daarna: “Ik wil graag minder plastic afval, dus zou je de broden in deze stoffen tassen kunnen doen.”

“Ja hoor”, antwoord het meisje achter de toonbank.

Oh. Dat viel mee. Ik ben niet uitgelachen en ze vond het ook geen rare vraag. “Deze katoenen zakken heb ik nog nooit gezien. Maar steeds meer mensen nemen hun oude plastic broodzakken mee, zodat ze die kunnen hergebruiken.”

Blij verlaat ik de bakker. Met heerlijk vers brood en een goed gevoel.

Bijkomend voordeel: Het voelt luxe om je versgebakken brood in stoffen tassen mee te nemen. Het ziet er veel chiquer uit dan zo’n dun plastic zakje.

Kun je zo’n katoenen broodzak ook bij de supermarkt gebruiken?

Goeie vraag. Daar ben ik ook benieuwd naar. De bakker is namelijk al dicht als ik klaar ben met werken, dus wij eten regelmatig supermarktbrood.

Dus daar gaan we weer, mijn broodzakken en ik. Ik zie dat ons lievelingsbrood net is afgebakken en vraag aan het broodmeisje of ze er één voor me in wil pakken.

“Ja hoor”, zegt ze vrolijk. En ze plakt de sticker voorzichtig op de zak.

Ook zij heeft deze katoenen exemplaren nog nooit gezien: “Mag ik vragen waarom u deze gebruikt?” Als ik uitleg dat ik minder plastic wil gebruiken, zegt ze: “Oh, wat goed van u!”

De dame bij de kassa heeft een groot vraagteken boven haar hoofd, maar scant de katoenen zak zonder te vragen.

Dus het antwoord is ja: Ook in de Albert Heijn kun je plastic besparen door je brood in een katoenen broodzak mee te nemen.

Wel een kleine kanttekening. Bij de bakker liggen de broden nog zonder verpakking op de planken. Bij de supermarkt moet je het geluk hebben dat de broden nog niet zijn ingepakt. Want eenmaal voorzien van plastic zak, valt er natuurlijk niets meer te besparen.

Goh. En blijft je brood een beetje vers in zo’n zak?

Ja hoor, net zo lang als in een gewone plastic zak. Gesneden brood blijft gemiddeld 1 à 2 dagen vers in een bag-again broodzak. Ongesneden brood nog langer. Ik heb het getest en ja hoor, ik merk geen verschil.

Als je je brood langer wil bewaren kun je het in een afgesloten trommel doen. Wat ook goed werkt: leg er een theedoek overheen, als extra beschermlaagje.

Als je geen brood per dag verorbert, kun je er ook voor kiezen om je gehele brood meteen na aankoop in te vriezen. Haal elke dag het aantal sneetjes uit dat je nodig hebt. Et voilà.

En dat invriezen, kan dat gewoon in die broodzak?

Ja, dat kan zeker. Als het verse brood direct na aankoop wordt ingevroren, blijft het in de vriezer 2 tot 3 weken goed.

Moet ik verder nog wat weten?

Nou ja zeg, ik was hier al overtuigd.

Jij nog niet? Hier nog wat antwoorden op veelgestelde vragen:

 • Ja, je kunt een bag-again broodzak wassen op lage temperaturen.
 • Nee, dat wassen hoeft niet na ieder gebruikt. Je schudt de kruimels eruit en gebruikt hem opnieuw.
 • Ja, de broodzak krimpt wat als je ‘m wast. Het is een puur, zo onbewerkt mogelijk product. Daarom kan hij door het wassen ook wat van structuur veranderen. Mooi juist én zo duurzaam mogelijk.

En praktisch: Hoe regel ik die katoenen broodzakken?

Mijn exemplaren zijn van bag-again. Je kunt de broodzakken kopen in hun webshop.

Ik heb nu 1 grote en 1 kleine. Ik ga nog 3 grote en 1 kleine bijbestellen. Zo kan ik een voorraadje brood van de bakker aanleggen in de vriezer. Veel lekkerder ook, dan die van de supermarkt.

En als je toch bezig bent: Ik schreef laatst een artikel over hoe je 6.000 plastic boterhamzakjes kunt besparen. Zo.

Update na 3 maanden

Ik was er een beetje bang voor: ik schrijf een mooie blog en daarna belanden de broodzakken ongebruikt in de kast. Maar nee hoor, ze gaan standaard mee naar met boodschappen doen.

De bakker herkent me inmiddels aan de zakken: ‘Bevalt het nog steeds goed?’ En andere klanten zijn ook geïnteresseerd en benieuwd hoe het werkt.

Ik heb de zakken inmiddels één keer gewassen. Vaker is niet nodig, als je de kruimels goed uitschudt na gebruik. H

et enige probleem: soms red ik het door de openingstijden niet om naar de bakker te gaan. Ik neem de katoenen broodzakken wel mee naar de supermarkt, maar daar is het brood vaak al ingepakt. Dan ontkom ik niet aan een brood in plastic.

Conclusie: een echte aanrader. Als ik zo doorga, bespaar ik minimaal 200 plastic broodzakken per jaar. En ik blijf erbij, uit zo’n mooie katoenen zak smaakt je verse brood nog lekkerder!

 

 

Tags from the story

19 Comments

  • Ja, het meeste heeft ook helemaal geen zakje nodig he? Maar ik ben ook benieuwd haha, ik vind het eigenlijk ook altijd wel leuk als mensen er naar vragen.

 • Wauw wat goed! Ik eet nog maar weinig brood thuis dus ook weinig plastic op dat gebied maar ik neem wel altijd braaf een tas mee voor groente en fruit, in supermarkt en op de weekmarkt. Scheelt ook alweer zoveel 🙂

  • Ja he! Ik ben ook niet zo’n broodeter, maar m’n mannen wel. Ik heb nu gewoon een stoffen boodschappentas met al m’n netjes en zakjes erin. Als je die meeneemt ben je klaar 🙂

 • goed zeg Laura, en je beantwoordt ook meteen de vraag of het dan wel net zo lang goed blijft. De moeite van het proberen waard! thx weer voor de groene inspiratie :))

 • Dit vind ik geweldig! Waarom doen we dit niet allemaal??? Super! Ik ga het direct opslaan. Ik weet zeker dat mijn bakker dit helemaal geweldig gaat vinden! Oh en ik ga ze cadeau doen aan mijn ouders. Die wonen in zo”n klein dorpje. In het weekend staan de rij bij de bakker daar buiten op straat. Eigenlijk zou zo’n bakker ze moeten verkopen. Oh jee, ik word nu iets te enthousiast. Bedankt in ieder geval voor deze geweldige tip!

  • Bedankt voor je enthousiaste reactie Marion! Ja ik denk echt dat het perfect is voor bakkers om te verkopen. Ziet er ook leuk uit toch, zo’n lekker brood in zo’n mooie zak 🙂

 • Ik vind dit ook echt top! Ik zie het graag zo, ook bij mezelf. Ik ben van plan ook wat re-sack zakken te gaan kopen, maar dan met name voor mijn zelfgebakken broden en om bijvoorbeeld een appel in mee te nemen naar school/werk. Helaas zie ik mezelf er nog niet mee in de supermarkt staan, dat is mij een drempel te ver… Wel echt goed en stoer dat jij dit wil gewoon doet.

  Jammer dat groot plastic verbruikers zoals supermarkten hier zelf ook niet aan meedenken/doen. In de supermarkt zit ik namelijk altijd met dilemma’s: ik kies graag voor de losse tomaten of appels, etc. omdat er geen plastic omheen zit, maarja, als die vervolgens ook in een plastic zak geen heeft het nog geen enkel nut.

  • He wat lief je bericht, dankjewel. En gewoon een keer proberen hoor, de reacties zijn heel leuk. Bij de bakker zijn ze nu supergeïnteresseerd en vragen iedere keer hoe het met de zakken gaat. En dat motiveert mij weer. En in de supermarkt is lastig ja. Ik neem het meeste gewoon los mee. En qua brood: dat haal ik dus zoveel mogelijk bij de bakker. En soms in de supermarkt als het net gebakken is en er nog geen zak omheen zit.

  • Onze bakker verkoopt idd katoenen broodzakken! Ik wist niet wat ik zag hangen! Het is een bakker met zo’n geel bakkerslogo, ik vind het zeldzaam en ik werd er zo blij van!

 • Zoveel herkenning in je stukje! De eerste keer met een katoenen zak naar de bakker vond ik best spannend. Maar het was eigenlijk heel leuk. Ik ben er mee begonnen toen ik ging starten met een 100-100-100 project in de gemeente. Gegarandeerd elke week gesprekjes bij de bakker! Tijd is wel een ding, de bakker is maar tot 13h geopend. Mijn ervaring is dat als andere winkels hun brood nog niet hebben ingepakt, ze het zonder morren in je eigen tas doen. Vaak inclusief een gesprekje.
  Soms ben ik gewoon echt te laat voor de bakker en dan gaat er een plastic tasje om heen. Wat vervolgens weer hergebruikt wordt. Ik maak m’n broden per halve in de diepvries en heb maar 1 katoenen zak. Voor het verse brood en de plastic zakjes voor de diepvries

 • Er zijn ook katoenen lunchzakjes in de handel, met klittenband sluiting. Ik kreeg ze gratis van de bakker toen ik voor de eerste keer met mijn stoffen zak een brood ging kopen. De lunchzakjes worden door ons gebruikt om gesmeerde boterhammen mee naar werk/school te nemen.

  • Wat een topcadeau van de bakker zeg! Ik heb inderdaad ook herbruikbare lunchzakjes. Maar echt te gek als de bakker ze uitdeelt, wow!

 • Hoi Laura,

  Ik gebruik al twee jaar biologisch katoenen broodzakken die makkelijk in de diepvries kunnen. Vandaag zag ik bij AH in Eindhoven dat ze ook herbruikbare broodzakken en broodzakjes verkopen. Dit is alvast een begin :-).

 • Hoi Laura,

  Ik vind het geweldig, dat we eindelijk de mogelijkheid hebben om plastic te mijden. Ook bij AH Eindhoven, een soort gazen zakjes om groenten en fruit in te verpakken. Mij lijkt dat we gewoon de winkelier moeten aanspreken over het plastic gebruik. Waarom broccoli, komkommers,appels toch te verpakken in plastic. Als we kenbaar maken te weigeren deze te verkopen dan dringen we het wellicht terug. Er zijn al houten afwasborstels, tandenborstels etc. Alleen die verduvelde verpakkingen van bijv. scheerapparaten, plastic tandenborstels, afijn noem maar op, dat zou ook moeten stoppen. Keep up the good work.
  Ien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *