Een alternatief voor de plastic broodzak

Alternatief voor plastic broodzak: biologisch katoenen herbruikbare broodzak van bag-again | www.lauraenjames.com

Plastic. Bah.

Maar heel eerlijk? Het is nog volop aanwezig in mijn huishouden.

En dan met name in de keuken. Veel lekkers komt nou eenmaal voorverpakt in plastic. Zelfs zo’n heerlijk geurend brood van de bakker.

James is net zo’n broodmonster als z’n vader. Heel Nederland is er trouwens dol op: Nederlanderse huishoudens eten gemiddeld een brood per dag. Dat zijn dus 365 plastic broodzakken per jaar.

Als er weer een brood verslonden is, scheiden we natuurlijk braaf ons afval. Maar zou het niet beter zijn als we die plastic zakken niet nodig hadden?

Is er een alternatief voor plastic broodzakken?

Het blijkt een korte zoektocht: JA!

Een herbruikbare broodzak van katoen bijvoorbeeld. Bag-again maakt broodzakken van biologisch katoen. De stof is GOTS-gecertificeerd. Dat betekent dat er controle is op de arbeidsomstandigheden en het productieproces. Het resultaat: een katoenen broodzak zonder schadelijke stoffen én op een eerlijke manier gemaakt.

Ik bestelde een grote broodzak van biologisch katoen en een kleiner exemplaar. Ik ben klaar voor de test.

Alternatief voor plastic broodzak: biologisch katoenen herbruikbare broodzak van bag-again | www.lauraenjames.comDaar sta je dan, met je biologische broodzak bij de bakker

Ik moest best een drempel over om eerlijk te zijn. Eerst moet je eraan denken om die zak mee te nemen en tja, het is toch anders dan anders. Gewoontedier.

Maar goed, de eerste stap is gezet. Ik sta bij de bakker met mijn 2 broodzakken. In de grote past een heel brood, zeg formaat supermarktbrood. In de kleine een halfje of bijvoorbeeld een speltbrood, die zijn meestal wat kleiner.

Ik doe mijn bestelling en zeg daarna: “Ik wil graag minder plastic afval, dus zou je de broden in deze stoffen tassen kunnen doen.”

“Ja hoor”, antwoord het meisje achter de toonbank.

Oh. Dat viel mee. Ik ben niet uitgelachen en ze vond het ook geen rare vraag. “Deze katoenen zakken heb ik nog nooit gezien. Maar steeds meer mensen nemen hun oude plastic broodzakken mee, zodat ze die kunnen hergebruiken.”

Blij verlaat ik de bakker. Met heerlijk vers brood en een goed gevoel.

Bijkomend voordeel: Het voelt luxe om je versgebakken brood in stoffen tassen mee te nemen. Het ziet er veel chiquer uit dan zo’n dun plastic zakje.

Kun je zo’n katoenen broodzak ook bij de supermarkt gebruiken?

Goeie vraag. Daar ben ik ook benieuwd naar. De bakker is namelijk al dicht als ik klaar ben met werken, dus wij eten regelmatig supermarktbrood.

Dus daar gaan we weer, mijn broodzakken en ik. Ik zie dat ons lievelingsbrood net is afgebakken en vraag aan het broodmeisje of ze er één voor me in wil pakken.

“Ja hoor”, zegt ze vrolijk. En ze plakt de sticker voorzichtig op de zak.

Ook zij heeft deze katoenen exemplaren nog nooit gezien: “Mag ik vragen waarom u deze gebruikt?” Als ik uitleg dat ik minder plastic wil gebruiken, zegt ze: “Oh, wat goed van u!”

De dame bij de kassa heeft een groot vraagteken boven haar hoofd, maar scant de katoenen zak zonder te vragen.

Dus het antwoord is ja: Ook in de Albert Heijn kun je plastic besparen door je brood in een katoenen broodzak mee te nemen.

Wel een kleine kanttekening. Bij de bakker liggen de broden nog zonder verpakking op de planken. Bij de supermarkt moet je het geluk hebben dat de broden nog niet zijn ingepakt. Want eenmaal voorzien van plastic zak, valt er natuurlijk niets meer te besparen.

Goh. En blijft je brood een beetje vers in zo’n zak?

Ja hoor, net zo lang als in een gewone plastic zak. Gesneden brood blijft gemiddeld 1 à 2 dagen vers in een bag-again broodzak. Ongesneden brood nog langer. Ik heb het getest en ja hoor, ik merk geen verschil.

Als je je brood langer wil bewaren kun je het in een afgesloten trommel doen. Wat ook goed werkt: leg er een theedoek overheen, als extra beschermlaagje.

Als je geen brood per dag verorbert, kun je er ook voor kiezen om je gehele brood meteen na aankoop in te vriezen. Haal elke dag het aantal sneetjes uit dat je nodig hebt. Et voilà.

En dat invriezen, kan dat gewoon in die broodzak?

Ja, dat kan zeker. Als het verse brood direct na aankoop wordt ingevroren, blijft het in de vriezer 2 tot 3 weken goed.

Moet ik verder nog wat weten?

Nou ja zeg, ik was hier al overtuigd.

Jij nog niet? Hier nog wat antwoorden op veelgestelde vragen:

 • Ja, je kunt een bag-again broodzak wassen op lage temperaturen.
 • Nee, dat wassen hoeft niet na ieder gebruikt. Je schudt de kruimels eruit en gebruikt hem opnieuw.
 • Ja, de broodzak krimpt wat als je ‘m wast. Het is een puur, zo onbewerkt mogelijk product. Daarom kan hij door het wassen ook wat van structuur veranderen. Mooi juist én zo duurzaam mogelijk.

En praktisch: Hoe regel ik die katoenen broodzakken?

Mijn exemplaren zijn van bag-again. Je kunt de broodzakken kopen in hun webshop.

Ik heb nu 1 grote en 1 kleine. Ik ga nog 3 grote en 1 kleine bijbestellen. Zo kan ik een voorraadje brood van de bakker aanleggen in de vriezer. Veel lekkerder ook, dan die van de supermarkt.

En als je toch bezig bent: Ik schreef laatst een artikel over hoe je 6.000 plastic boterhamzakjes kunt besparen. Zo.

Update na 3 maanden

Ik was er een beetje bang voor: ik schrijf een mooie blog en daarna belanden de broodzakken ongebruikt in de kast. Maar nee hoor, ze gaan standaard mee naar met boodschappen doen.

De bakker herkent me inmiddels aan de zakken: ‘Bevalt het nog steeds goed?’ En andere klanten zijn ook geïnteresseerd en benieuwd hoe het werkt.

Ik heb de zakken inmiddels één keer gewassen. Vaker is niet nodig, als je de kruimels goed uitschudt na gebruik. H

et enige probleem: soms red ik het door de openingstijden niet om naar de bakker te gaan. Ik neem de katoenen broodzakken wel mee naar de supermarkt, maar daar is het brood vaak al ingepakt. Dan ontkom ik niet aan een brood in plastic.

Conclusie: een echte aanrader. Als ik zo doorga, bespaar ik minimaal 200 plastic broodzakken per jaar. En ik blijf erbij, uit zo’n mooie katoenen zak smaakt je verse brood nog lekkerder!

 

 

Tags from the story

36 Comments

  • Ja, het meeste heeft ook helemaal geen zakje nodig he? Maar ik ben ook benieuwd haha, ik vind het eigenlijk ook altijd wel leuk als mensen er naar vragen.

 • Wauw wat goed! Ik eet nog maar weinig brood thuis dus ook weinig plastic op dat gebied maar ik neem wel altijd braaf een tas mee voor groente en fruit, in supermarkt en op de weekmarkt. Scheelt ook alweer zoveel 🙂

  • Ja he! Ik ben ook niet zo’n broodeter, maar m’n mannen wel. Ik heb nu gewoon een stoffen boodschappentas met al m’n netjes en zakjes erin. Als je die meeneemt ben je klaar 🙂

 • goed zeg Laura, en je beantwoordt ook meteen de vraag of het dan wel net zo lang goed blijft. De moeite van het proberen waard! thx weer voor de groene inspiratie :))

 • Dit vind ik geweldig! Waarom doen we dit niet allemaal??? Super! Ik ga het direct opslaan. Ik weet zeker dat mijn bakker dit helemaal geweldig gaat vinden! Oh en ik ga ze cadeau doen aan mijn ouders. Die wonen in zo”n klein dorpje. In het weekend staan de rij bij de bakker daar buiten op straat. Eigenlijk zou zo’n bakker ze moeten verkopen. Oh jee, ik word nu iets te enthousiast. Bedankt in ieder geval voor deze geweldige tip!

  • Bedankt voor je enthousiaste reactie Marion! Ja ik denk echt dat het perfect is voor bakkers om te verkopen. Ziet er ook leuk uit toch, zo’n lekker brood in zo’n mooie zak 🙂

 • Ik vind dit ook echt top! Ik zie het graag zo, ook bij mezelf. Ik ben van plan ook wat re-sack zakken te gaan kopen, maar dan met name voor mijn zelfgebakken broden en om bijvoorbeeld een appel in mee te nemen naar school/werk. Helaas zie ik mezelf er nog niet mee in de supermarkt staan, dat is mij een drempel te ver… Wel echt goed en stoer dat jij dit wil gewoon doet.

  Jammer dat groot plastic verbruikers zoals supermarkten hier zelf ook niet aan meedenken/doen. In de supermarkt zit ik namelijk altijd met dilemma’s: ik kies graag voor de losse tomaten of appels, etc. omdat er geen plastic omheen zit, maarja, als die vervolgens ook in een plastic zak geen heeft het nog geen enkel nut.

  • He wat lief je bericht, dankjewel. En gewoon een keer proberen hoor, de reacties zijn heel leuk. Bij de bakker zijn ze nu supergeïnteresseerd en vragen iedere keer hoe het met de zakken gaat. En dat motiveert mij weer. En in de supermarkt is lastig ja. Ik neem het meeste gewoon los mee. En qua brood: dat haal ik dus zoveel mogelijk bij de bakker. En soms in de supermarkt als het net gebakken is en er nog geen zak omheen zit.

  • Onze bakker verkoopt idd katoenen broodzakken! Ik wist niet wat ik zag hangen! Het is een bakker met zo’n geel bakkerslogo, ik vind het zeldzaam en ik werd er zo blij van!

 • Zoveel herkenning in je stukje! De eerste keer met een katoenen zak naar de bakker vond ik best spannend. Maar het was eigenlijk heel leuk. Ik ben er mee begonnen toen ik ging starten met een 100-100-100 project in de gemeente. Gegarandeerd elke week gesprekjes bij de bakker! Tijd is wel een ding, de bakker is maar tot 13h geopend. Mijn ervaring is dat als andere winkels hun brood nog niet hebben ingepakt, ze het zonder morren in je eigen tas doen. Vaak inclusief een gesprekje.
  Soms ben ik gewoon echt te laat voor de bakker en dan gaat er een plastic tasje om heen. Wat vervolgens weer hergebruikt wordt. Ik maak m’n broden per halve in de diepvries en heb maar 1 katoenen zak. Voor het verse brood en de plastic zakjes voor de diepvries

 • Er zijn ook katoenen lunchzakjes in de handel, met klittenband sluiting. Ik kreeg ze gratis van de bakker toen ik voor de eerste keer met mijn stoffen zak een brood ging kopen. De lunchzakjes worden door ons gebruikt om gesmeerde boterhammen mee naar werk/school te nemen.

  • Wat een topcadeau van de bakker zeg! Ik heb inderdaad ook herbruikbare lunchzakjes. Maar echt te gek als de bakker ze uitdeelt, wow!

 • Als je dan toch naar de supermarkt moet.. Bel ze dan op tijd even! Ik heb bij de Albert Heijn gewerkt en daar werden elke dag de bestellingen apart gelegd. Als je belt met de boodschap dat je na je werk nog een onverpakt brood van een bepaalde soort wil komen halen, leggen ze dat voor je klaar!
  Ik verwacht dat andere supermarkten dat ook doen, ik heb de Coop geloof ik ook wel eens gebeld toen ik wist dat ik laat was en vreesde dat het brood op zou zijn.

 • Wat een geweldig idee, ik ga er een paar bestellen, hopelijk doet heel Nederland hier aan mee, dat is dan ontzettend veel plastic minder, bij de slager neem ik tegenwoordig een plastic bakje mee, om het vlees er in te doen, dat scheelt per jaar ook al veel plastic!, maar ik heb goede hoop dat het bij iedereen gaat doordringen, dat het anders moet en dat het ook kan, het is een kwestie van bewustwording en natuurlijk ook doen!

 • Hoi Laura,

  Ik gebruik al twee jaar biologisch katoenen broodzakken die makkelijk in de diepvries kunnen. Vandaag zag ik bij AH in Eindhoven dat ze ook herbruikbare broodzakken en broodzakjes verkopen. Dit is alvast een begin :-).

 • Hoi Laura,

  Ik vind het geweldig, dat we eindelijk de mogelijkheid hebben om plastic te mijden. Ook bij AH Eindhoven, een soort gazen zakjes om groenten en fruit in te verpakken. Mij lijkt dat we gewoon de winkelier moeten aanspreken over het plastic gebruik. Waarom broccoli, komkommers,appels toch te verpakken in plastic. Als we kenbaar maken te weigeren deze te verkopen dan dringen we het wellicht terug. Er zijn al houten afwasborstels, tandenborstels etc. Alleen die verduvelde verpakkingen van bijv. scheerapparaten, plastic tandenborstels, afijn noem maar op, dat zou ook moeten stoppen. Keep up the good work.
  Ien

  • Hi Ien,
   Ja dat klopt! Gelukkig zijn er steeds meer mensen die op grote schaal dit probleem aan de kaart stellen, zij zitten zelfs bij Ahold aan tafel om dit te bespreken. Ik heb goede hoop dat dit op korte termijn gaat veranderen. Ik duim met je mee dus!

 • Ah handige tips. En fijn om te lezen dat je brood net zo vers blijft!

  Bij de Dirk supermarkt kan je altijd losse broden krijgen, en zelf in een snijmachine doen. Zo is ook het supermarkt dilemma opgelost 🙂

 • Oh wat goed! Ik heb ook van die zakken, maar gebruik ze tot nu toe alleen voor fruit en groente. Wat anderen in de supermarkt denken, kan me echt niets schelen. Nooit rare reacties gehad ook.
  Ik koop één maal per week stevig biologisch brood, wat pas gesneden (dus ook verpakt) wordt als ik de winkel in kom. Tot nu toe vraag ik toch steeds om plastic verpakking omdat ik dacht dat het in de vriezer zou uitdrogen als ik ze in katoen verpak. Ik ga het proberen volgende keer. En áls het niet zo werken, las ik hier een tip: de oude plastic zakken weer mee. Dan laat ik er clips op zetten ipv tape.

  • Hi Esther, ja inmiddels voel ik me ook niet meer ongemakkelijk. Ik schreef deze blog jaren geleden en toen vonden met name de bakkers het echt een RAAAARE vraag haha. Ja ik hoor meer mensen over dat ze invriezen niet fijn vinden met stof. Hergebruik van je plastic zak is dan een super alternatief!

 • Zelf heb ik een paar maand geleden van een katoenen beslapen broodzakken genaakt. Bewust inderdaad om minder plastic te gebruiken. Zelf ervaar ik dar de korsten en kontjes toch wel sneller droog zijn, en meer kruimelen. Is dat bij jullie ook zo? Als dat niet zo is, dan ben ik wel benieuwd of het dan nog uit maakt wat voor katoen er gebruikt word…
  Groetjes Mirjam

  • Haha, ik snap ‘m 😉 Ik denk dat het katoen van mijn broodzakken best wel gelijk is aan dat van bedlaken, dus ik denk niet dat het daar aan ligt. Ik hoor het vaker, dat mensen het sneller droog/oud vinden. Je zou misschien een plastic zak eromheen kunnen doen die je dan wekenlang gebruikt? Bij ons vliegt het brood er doorheen, dus weinig kans om uit te drogen. En de jongens hier zijn dol op wentelteefjes, dus dat werkt goed als brood dan wel eens wat ouder voelt.

 • Hoi Laura

  ik heb sinds kort katoenen zakken om oa brood in mee te nemen. Wat ik voor mezelf nog een ding vind is dat bij AH wel je brood in je katoenen zak willen doen maar het dan wel als het nodig is uit een plastic zak halen. Hoe ga jij daar mee om?
  Groeten Bianca

  • Goeie vraag Bianca, das inderdaad een lastige, want die plastic zak gaat dan gewoon de prullenbak in. Ik probeer mijn brood bij de bakker te halen. En bij Albert Heijn zijn er meestal nog broden die onverpakt/net gebakken zijn. Dus dan kies ik daaruit. Als dat geen optie is, neem ik wel brood in plastic, maar dan hergebruiken we die zak weer voor van alles. Niet ideaal, maar dan wordt ie in ieder geval gebruikt in plaats van meteen weggegooid.

 • Bij de Lidl hebben ze altijd vers brood ongesneden en onverpakt. Daar moet je het zelf in een zakje stoppen… wie weet heb je een lidl in de buurt.
  Veel van hun groentes zijn ook onverpakt.

 • 😳 vanmorgen op fb een bericht van mijn warme bakker, die verkopen nu ook katoenen broodzakken. Omdat ik iets meer wilde weten over hoe dan met mijn 3 broden invriezen…google gebruikt zo hier terecht gekomen en ik lees je verhaal, zie de datum: 2016…. Het is nu 2019😔 Drie jaar gaan er voorbij voordat de bakker, die lid is van warme bakkersgilde ze te koop aan bied en ik voor het eerst over de zakken lees….3 jaar!!! Gebruik jij ze nog? ik ga ik mijn volgende bestelling vast 1 katoenen zak in gebruik nemen,,.even testen.

 • Helaas droogt het brood er sneller in uit.
  Ook heeft de bakker er moeite mee om het in de zak te schuiven.
  Wacht nu op ander alternatief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *